Sociala medier för företag! eller Sociala medier för företag? (utrop eller fråga)

Sociala medier slash (/) företag har länge varit omdebatterat och diskuterat, det vänds och vrids på frågan om dem två verkligen går tu man hand eller inte.

Facebook (FB) har statuerat exempel som både flaggskepp och piratskepp där frågor som ställts är:  Får man använda facebook på jobbet? Går det att använda facebook för jobbet? En del företag säger bu andra säger bä. Internetworld tar i artikel “Företagen nobbar Facebook och Twitter” fram statistik om Amerikanska företagspolicyn och inställning till  FB och Twitter. Resultat säger forfarande att majoriteten företag negligerar och blockerar.

Och visst kan jag förstå att det finns delade meningar om FB på jobbet. Dock råder det inte någon tvivel om att nätverk och mingel missgynnar ett företag. För mig är det lika självklart att inte sitta och poka mina vänner på jobbet som att man inte sitter och spela Gameboy. Men för mig är det också självklart att jag kan  använda FB som kanal till någon i mitt nätverk, den kan handla om att boka ett lunchmöte eller ställa en snabb teknisk fråga.

Ett faktumet är att social media fortfarande är nytt fenomen och att det inte finns någon direkt nämnvärd forskning omkring det. Många undersökningar, hypoteser och teorier finns och ställs (de flesta från USA) som bland annat Mindpark är duktiga att rapportera om men än så länge ingen forskning. Detta har dock något webbstrategibyrån Good Old har tagit i egna händer.

Moralpaniken och unga

Moralpaniken har visat sitt vanliga ansikte i gammalmedia där social media i vissa sammanhang påminner om 80-tals-debatten om actionfilmer där ungdomar är oskrivna blad.  Jag vill länka till mymlans svar där hon inledningsvis  lyfter följande punkter:

 1. Internet är en infrastruktur. Internet är en möjliggörare, inte något konstigt och farligt i sig.
 2. Det ungarna gör på nätet idag är samma saker som deras föräldrar gjorde vid korvkiosken, på stan eller fritidsgården.

Vad gör företag i nuläget? – Exempel på några företag

Sedan jag började på utbildning.se så har jag sett två nytt:or som vi som företag har med hjälpa av bland annat en mikroblogg som Twitter;

 • Den indirekta - vi tror och vill tro att vi syns och kan synas och att vi sprider vårt varumärke på ett positivt sätt genom att bygga ut våra kontaktnät.
 • Den direkta - vi har i nuläget  hittat flera intressenter via Twitter samt att vi har fått beställningar på utbildningsmaterial via Twitter.

Nedan är exempel på andra Svenska företag som enligt min mening på olika sätt har lyckats hitta en funktion utan att sticka ut hakan och skrika högst.

 • Ving Resor (Facebook)- en riktigt aktiv facebookprofil där resenärer kommenterar
 • Daglivs (Twitter) – Väl beprövad twittersupport – ställ en fråga till @daglivs och få ett svar
 • Swebus Express (Twitter)
 • Saltå kvarns blogg – En blogg som i flera sammanhang stått som exempel som lyckat företagsblogg
 • Cision lanserade tidigare under året Social Media Newsroom – ett pressrum uppbyggt med youtube, flickr, wordpress etc.

Tips till Företag – Gå på en konferens!

Om man på ett företag fortfarande befinner sig i nyfikenhetsstadiet så tycker jag man borde ta sig i kragen och skicka iväg en hungrig anställd på någon av följande konferenser, något som garanterat ger en ordentlig inspirations-spruta.

 • Sime - Stor två dagars webbkonferens. (Stockholm, )
 • Reboot - Webbkonferens i Danmark
 • Disruptive media -Webbkonferens med Anika Lidne i spetsen
 • Webbdagarna – Internetworlds egna webbkonferens (Stockholm, Göteborg och Malmö).
 • The Next Event – Ett event i Stockholm av Wednesday Relations för inspiration och nytänk.

För övriga event så är IDG eventkalender att rekommendera.

Övrigt läsvärt och smått och gott!

Dagens Nyheter skriver följande tips om hur man som företag ska Twittra

 1. Twittra bara om sånt som känns intressant för dina läsare. De väljer själva om de ska följa dig. Tro inte att varje enskilt inlägg ska ge mätbar pr. Det handlar om att vara relevant.
 2. Twittra främst om saker du kan länka till. Dina 140 tecken ska förklara varför detta är intressant ur ditt företags perspektiv.
 3. Twittra inte för ofta. Tar du för mycket plats slutar folk att följa dig.
 4. Se till att följa andra intressanta twittrare. Kolla vilka de följer och lägg till några av dem. Rensa bort de du finner störande eller intetsägande. När du byggt upp en bra liten bevakning lär du dig fort vad som känns relevant på Twitter.

(källa Dagans Nyheter)

Online-pr - listar internationella cases / varumärken och sociala medier.

Internetworld - Så bör ditt företag Twittra och Företag ska inte blockera sociala nätverk

Joakim

0 Responses to “Sociala medier för företag! eller Sociala medier för företag? (utrop eller fråga)” 1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
Om utbildning.se

utbildning.se ingår i Educations.com Media Group (EMG) och är Sveriges största sajt där du kan söka, hitta och jämföra kompetensutveckling.

Vi har samlat nära 7000 utbildningar på vår sajt och har i snitt 100 000 unika besökare varje månad. Vi producerar även olika utbildningsmagasin och arrangerar olika events relaterade till kompetensutveckling.

Vi samarbetar med flera välkända mediepartners och driver deras respektive utbildningssektioner på webben. Hos oss finns informatörer, språkkonsulter, journalister och personer med kompetens inom webb, SEO och sociala medier.

Populära utbildningsområden är: UGL-kurser, ledarskapsutbildningar, itutbildningar, coachutbildningar och projektledarutbildningar.
följ oss på twitter

följ oss på twitter


Bli vän med oss

Bli vän med oss


Kurserbloggen

Kurserbloggen

hitta din utbildning

hitta din utbildning

Arkiv

Twitter

RSS Andra bloggar om utbildning (via Twingly)


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: